Køb eller leje af feriebolig i Schweiz?

Når vinteren står for døren, begynder også vintersportssæsonen og dermed ønsket om en feriebolig eller ”Chalet” i bjergene. For dem, som har en feriebolig i Schweiz, er det nemt og ukompliceret at tilbringe en dejlig weekend i et åndehul væk fra hverdagens stress.

Spørgsmålet er dog for mange personer, hvordan drømmen om en feriebolig i Schweiz kan blive en realitet. Udfordringerne er mange, det gælder ikke mindst den finansielle udfordring, men også de skattemæssige konsekvenser samt belåningen af ferieboligen, som er anderledes end ved den primære bolig. De grundlæggende regler er:

  • Købet af en feriebolig i Schweiz kræver større egenkapital, eller sagt på en anden måde: der skal præsteres større udbetaling end ved køb af en primær bolig i Schweiz. Normalt tilbydes belåning op til 60% af boligens værdi. De sidste 40% er udbetalingen.
  • Ved køb af en feriebolig kan der ikke trækkes penge ud af den obligatoriske pensionskasse eller den skatteoptimale pensionsopsparing (søjle 3a). Disse muligheder består kun ved køb af en primær bolig.
  • Skatten af ”lejeværdi af egen bolig” (den såkaldte ”Eigenmietwert”) skal betales i den kanton, hvor ferieboligen befinder sig, hvilket ikke altid er den kanton, hvor ejeren bor. Dette forhold reguleres i de kantonale dobbeltbeskatningsaftaler, kaldet ”interkantonale Steuerausscheidung”.

Hvorvidt en feriebolig finansiel kan betale sig eller ikke, kan være svært at sige. En hovedregel er dog, at udgifterne til den primære bolig og ferieboligen til sammen ikke bør overstige en tredjedel af husstandens bruttoindtægt.

Ud fra en afkastberegning kan købet af en feriebolig sjældent betale sig. De mulige indtægter dækker næppe de løbende omkostninger til egen- og fremmedfinansiering, skat og diverse gebyrer. Investering i en feriebolig sker således mest ud fra et emotionelt synspunkt.

Har du spørgsmål eller ønsker du rådgivning er du naturligvis altid velkommen til at kontakte os!