Køb af feriebolig i Schweiz

Ønsker man som udlænding at købe en ferielejlighed i Schweiz, skal man overholde betingelserne i loven ”Bundesgesetz über den Erwerb von Grundstücken durch Personen im Ausland (BewG)” – også kaldet Lex Friedrich.

I lang tid har schweizerne beskyttet deres land mod udenlandske investorer og rigmænd. Argumenter som ”salg af arvesølvet” har ofte været nævnt i pressen, hvilket dog har vist sig stærkt overdrevet. Senest har det vist sig, at kun 5% af det bebyggede Schweiz tilhører udlændinge. Heraf er kun en femtedel – det vil sige cirka en procent – gået over på udenlandske hænder indenfor de sidste 30 år. Det – sammen med den schweiziske tilnærmelse til EU – har været årsagerne til en kraftig revision af loven om udlændinges køb af fast ejendom i Schweiz.

Køb af feriebolig i Schweiz

Siden den 1. juli 2007, hvor der skete store ændringer i loven, er det igen blevet muligt for udlændinge at købe ferieboliger i det dejlige Schweiz. Det gælder blandt andet områderne ved Genevesøen, Crans Montana eller for eksempel Gstaad.

Erhvervelsen af en ferielejlighed for udlændinge var i mange år blokeret gennem loven (Lex Friedrich), men nu er det dog blevet muligt for danskere med bopæl i Danmark at købe uden opholdstilladelse i Schweiz. For mange udlændinge og langsigtede investorer har denne lovændring gjort Schweiz endnu mere interessant.

Begrænsninger ved køb af feriebolig

Man skal dog huske på, at der i den seneste revision af loven også gælder nogle begrænsninger. For eksempel gælder, at staten tildeler kantonerne en kvote af ferielejligheder, der kan sælges. Det kan betyde, at der i nogle områder er meget til salg og i andre områder ingenting. Det er i turistområder, hvor salget går let, hvor imod det i byer som Zürich, Geneve eller Bern er stort set umuligt at købe en ferielejlighed.

Kvotesystemet er kendt i følgende kantoner: BE, FR, GL, GR, JU, LU, NE, NW, OW, SG, SH, SZ, TI, UR, VD, VS.

Størrelsen af ferielejligheden

Ferielejlighederne må normalt have en maksimal størrelse på 200kvm. boligareal og 1000kvm. grundareal. Den samlede andel af parceller, der tilhører udlændinge, må maksimalt være 1/3.

Minimumspris

Lejligheden skal normalt have en offentlig vurdering på minimum CHF 300.000 og et boligareal på mindst 65kvm., for at købet bliver godkendt af myndighederne.

Lige så forskelligt udbuddet af ferielejligheder er, lige så forskelligt er prisniveauet. Turistområdet Graubünden er nok det dyreste i Schweiz. For eksempel koster en gennemsnitslejlighed med tre værelser CHF 600.000 og i Davos ca. CHF 475.000. Priserne afhænger naturligvis af indretningen, byggesubstansen og selvfølgelig beliggenheden.

Om man søger en rustikal beliggenhed i Tessin, en idyllisk chalet i Wallis eller udsigt over de mange flotte bjergsøer – mulighederne er mange. Tilbuddet af ferieboliger i Schweiz er meget stort, og i de mest eftertragtede kantoner som Wallis, Graubünden og Tessin er andelen af sekundære boliger på over 50%. Det gælder for eksempel Savognin, Laax, Celerina og Arosa i Graubünden, Nendaz, Leukerbad, Montana og Saas Fee i Wallis såvel som de små områder ved Locarno/Ascona i Tessin.

Har du spørgsmål eller ønsker du rådgivning er du naturligvis altid velkommen til at kontakte os!