Fast ejendom i Schweiz

Drømmen om at have sit eget hjem i Schweiz begynder normalt med søgningen efter fast ejendom. Det økonomiske fundament skal dog analyseres, før man kan afgøre, hvor dyr en ejendom man kan købe. Købsprisen bliver normalt fastsat ud fra nogle kriterier om beliggenhed, infrastruktur, størrelse og indretning samt ejendommens stand.

For at få størst glæde af sin ejendom bør den finansielle belastning være acceptabel. Det gælder altså om at lave et realistisk budget og finde en fornuftig finansiering. Vi giver nedenfor et par tips, hvordan dette kan gøres:

80/20-reglen
I Schweiz er det normalt at 20% af købesummen bliver betalt kontant af køber. Den resterende del, det vil sige 80%, kan finansieres med fremmedkapital. Det kan være en ”Hypothek”, som er et realkreditlignende lån. Lånet er for det meste opdelt i en 1. og 2. ”Hypothek”, afhængig af prioritetsrækken og ønsker hos køber.

1/3-reglen
De løbende udgifter til en fast ejendom i Schweiz bør ikke overstige 1/3 af ens årlige bruttoindkomst. Udgifterne defineres som renteudgifter til ”Hypothek’en” (1. og 2.), forbrugsudgifter (de såkaldte ”Nebenkosten”) og eventuel amortisation af den 2. ”Hypothek”.

Udbetalingen
Skulle man befinde sig i den situation, at man ikke har tilstrækkelig egenkapital til at kunne betale 20% i udbetaling ved kontraktens underskrivelse, findes der stadig muligheder. Det er nemlig muligt i Schweiz at pantsætte eller lave en forudbetaling fra ens pensionskasse (2. søjle) eller fra den schweiziske kapitalpension (3. søjle).

Lån i fast ejendom i Schweiz
Fremmedfinansieringen med ”Hypotheken” virker som et lån, hvor køberen som sikkerhed giver pant i den erhvervede ejendom. Den første ”Hypothek” tilbydes normalt op til 65% af ejendommens værdi/købspris. Fra et skattemæssigt perspektiv er det optimalt ikke at tilbagebetale dette lån (se indirekte amortisation nedenfor). Den anden ”Hypothek” tilbydes fra 65% til 80%, det vil sige 15% af ejendommens værdi/købspris. Den anden ”Hypothek” amortiseres normalt over en årrække, således at lånet er tilbagebetalt efter 15 år eller senest ved pensionsalderen.

”Hypotheken” tilbydes i Schweiz som:

  • Festhypothek (fast rente)
  • Saron Hypothek (variabel rente)
  • Variabel Hypothek (variabel rente)

Fast rente betyder, at renten på lånet bliver låst fast ved låneaftalens indgåelse. Det giver den fordel, at man kan budgettere de fremtidige udgifter. Lån med fast rente har en løbetid på 3 – 15 år.

Variabel rente betyder, at renten på lånet kan ændre sig i såvel op- som nedadgående retning, alt afhængig af rente- og kapitalmarkedets situation. Det giver den fordel, at såfremt man forventer et generelt rentefald, kan de fremtidige udgifter reduceres. Hvis du vil se en film om køb af fast ejendom i Schweiz så klik her.

Skattetips – den indirekte amortisation
I Schweiz betaler man skat af lejeværdi af egen bolig, den såkaldte ”Eigenmietwert”. Denne ekstra skat beregnes ud fra ejendommens værdi og bliver tillagt den skattepligtige indkomst. Lejeværdien af egen bolig kan dog skattemæssigt reduceres, såfremt man har renteudgifter eller vedligeholdelsesomkostninger på ejendommen. Det er således optimalt ikke at tilbagebetale den første ”Hypothek”, men som alternativ benytte en skattebegunstiget opsparing (schweizisk kapitalpension – søjle 3A) som amortisationsværktøj. Ved pensionering har man således stadig et lån (Hypothek 1), men også en stor pensionsopsparing, som giver løbende skattefordel og et højere rådighedsbeløb.

Alpelandet.dk kan hjælpe dig til denne indirekte amortisation (”Hypothek” og søjle 3A).

Har du spørgsmål eller ønsker du rådgivning er du naturligvis altid velkommen til at kontakte os!