Enkeltmandsfirma i Schweiz

Der findes mange personer i Schweiz, der har startet en selstændig tilværelse igennem et enkeltmandsfirma, også kaldet enkeltmandsvirksomhed. Processen er ikke specielt kompliceret, når først man har den rigtige rådgiver. Før etableringen påbegyndes, anbefales det dog at iagttage nedenstående punkter:

Lav en businessplan
En businessplan kaldes også forretningsplan. Ved at udarbejde en businessplan tvinges man til at undersøge en række vigtige forhold før en etablering. Det kan være omsætningskanal, netværk, likviditetsbudget, marketing, omkostningsniveau osv. Starter man et firma uden en plan, taber man hurtigt overblikket og kontrollen. Endvidere er en businessplan ofte et nødvendigt redskab overfor myndigheder og banker.

Startkapital
I Schweiz er det muligt at benytte sine pensionsmidler som startkapital for et enkeltmandsfirma. Det kan dog vise sig at være et “selvmål“, idet pengene, der er beregnet til pensionsalderen, således  forsvinder. Ligeså betyder det ofte en begrænset eller ingen dækning i tilfælde af uarbejdsdygtighed eller dødsfald. Der er dog samtidig visse skattefordele ved denne finansieringsform hos den enkelte person. Du er velkommen til at kontakte Jan Bo Larsen, hvis du vil vide mere om din situation.

Etablering af selskab i Schweiz
Hvert firma/selskab har brug for en juridisk form. Den mest anvendte form er enkeltmandsfirma, efterfulgt af GmbH og AG. Kriterierne for valg af selskabsform er blandt andet hæftelsesform, løbende omkostninger og beskatning. For selskaberne GmbH og AG hæfter man kun med den indskudte kapital. I et enkeltmandsfirma hæfter man med hele sin personlige formue i tilfælde af en konkurs.

Handelsregister
Registreringen af et enkeltmandsfirma i Handelsregisteret er først nødvendig fra en omsætning på CHF 100.000 om året. Det anbefales dog at anmelde sig tidligt, idet bekræftelsen fra Handelsregisteret (”Handelsregisterauszug”) ofte skal forevises hos banken, posthuset, telefonselskabet osv. i forbindelse med en opstart.

Moms i Schweiz
Fra en årlig omsætning på CHF 100.000 skal der laves et momsregnskab. Det anbefales at undersøge fordele og ulemper ved en frivillig tilmelding, afhængig af aktiviter og anskaffelser.

Forsikring i Schweiz
I et nødstilfælde er det vigtigt, at en nystartet virksomhed er optimalt forsikret. Det anbefales derfor at budgettere med et fornuftigt beløb til forsikring af forskellige risici. Nogle forsikringer er obligatoriske, afhængig af den juridiske form. I Schweiz betragtes indehaveren af et enkeltmandsfirma blandt andet som ansvarlig for sin egen socialforsikring. Hos et GmbH eller AG er selskabet ansvarlig for de ansattes socialforsikring. Det vil sige, som selvstændig i et enkeltmandsfirma har man flere sociale bidrag, der skal betales, da man både er arbejdsgiver og arbejdstager. Det drejer sig blandt andet om en tilmelding hos SVA (”Sozialversicherungsanstalt”).

Har du spørgsmål eller ønsker du rådgivning er du naturligvis altid velkommen til at kontakte os!