Ure er ved siden af chokolade kendetegn for erhvervslivet i Schweiz. Hvem kender ikke Breitling, Ebel, G. Perregaux, Longines, Minerva, Omega, Patek Philippe, Rolex, Zenith, Swatch? – for blot at nævne nogle af de mest kendte.
Calvin og urene
Historien om urene stammer helt tilbage fra Calvinperioden, hvor det var forbudt at bære smykker, men brugen af ure var accepteret, idet de ansås for nyttige. Erfarne guldsmede og juvelerere udnyttede disse omstændigheder og udviklede urindustrien til det, den er i dag. Urene ses i dag ofte mere som værdifulde kunstgenstande end en almindelig brugsgenstand.
I forbindelse med massakren på tusinde franske protestanter (Bartholomæus-natten 1572) flygtede overlevende til omkringliggende lande. Det omfattede også den calvinistiske højborg Geneve, der pludselig blev hjemsted for flygtende Huguenotter. Således befandt der sig pludselig mange urmagere, der medbragte en kostbar viden.
Urmagere i det vestlige Schweiz
De fleste urmagere befandt sig – og befinder sig i øvrigt – stadig i det vestlige Schweiz. Det gælder især områderne Geneve, det nordlige Waadtland, Neuenburg (Neuchâtel), Biel, Berner Jura og Jura. Årsagen hertil er ikke mindst det geografisk nærliggende Frankrig og Geneves position som messe- og handelscentrum. Under kraftig indflydelse af de flygtede Huguenotter blev Geneve i slutningen af det 16.århundrede et vigtigt centrum for urproduktion. I forbindelse med Huguenotternes søgen efter områder, hvor de kunne udøve deres erhverv og dyrke deres religion på deres modersmål, opstod der også i Neuenburg et centrum for urindustrien.
I 1860 arbejdede mere end en fjerdedel af indbyggerne i Neuchâtel, La-Chaux-de-Fonds og Le Locle indenfor urindustrien.
Urmagerens navn
Siden urindustriens opståen har det været almindeligt at opkalde de producerede ure efter urmageren selv. Det er derfor naturligt, at mange af de i dag eksisterende urmærker bærer familienavne som Blancpain, Frederic Piguet, Patek Philippe, Ulysse Nardin, Breitling, Vacheron & Constantin samt Piaget. Disse urproducenter har igennem deres præcise teknologi og omfattende håndværkskunst opnået international anerkendelse og har præget det schweiziske omdømme til det, det er i dag.
I Schweiz findes der et utal af urmuseer, og det vil være for omfattende at nævne alle her på denne side. Det er dog muligt at finde værdifuld information ved at klikke her. Andre relevante informationer til dette tema findes på det schweiziske forbund for urindustrien.
Har du spørgsmål eller ønsker du rådgivning er du naturligvis altid velkommen til at kontakte os!