I Schweiz hilser man udenlandsk arbejdskraft velkommen – hvad enten det drejer sig om arbejde indenfor byggeri, hospitaler, banker eller andre internationale virksomheder. Det schweiziske arbejdsmarked er nødt til at acceptere arbejdskraft fra andre lande. Man skal dog huske på, at der ligger ingen jobs og venter på gaden. De bedste chancer for at få arbejde har personer med en god uddannelse og erhvervserfaring.
Lav arbejdsløshed i Schweiz
Den seneste finansielle stagnation har ikke kun ramt EU-landene, men også Schweiz. Krisen har medført en overgangsperiode med flere konkurser, nedsat arbejdstid og afskedigelser. Sammenligner man arbejdsløsheden i Schweiz med de omkringliggende lande, er den stadig meget lav og måler ifølge SECO (Staatssekretariat für Wirtschaft – SECO) kun 3,4% i gennemsnit. Statistikken viser dog også, at arbejdsløsheden rammer hårdest hos udlændinge i landet, her er kvoten 6,7%.
Sprog er en fordel
Af udenlandsk arbejdskraft forventes det, at man behersker minimum et af de tre sprog i landet. Afhængig af sprogregion bør man kunne tale et fornuftigt tysk, fransk eller italiensk. Kan man tale yderligere fremmedsprog, er det naturligvis en fordel i en jobsituation.
Arbejde til EU borgere
Den schweiziske indvandringspolitik er bygget op omkring et tostrenget princip. På den ene side har borgere fra EU-lande fri adgang til det schweiziske arbejdsmarked. På den anden side findes restriktioner for arbejdssøgende fra ikke EU-lande.
Efter tre måneder skal man have opholdstilladelse
Fra den 1. juni 2007 behøver borgere fra de tidligere EFTA-lande og 17 gamle EU-lande ingen arbejdstilladelse. Personer fra disse lande kan frit vælge deres arbejdsplads og bopæl. Hvis man arbejder mere end tre måneder i landet, skal man dog ansøge om en opholdstilladelse. Ansøgning skal indsendes til ”Einwohnerkontrolle”, før man begynder at arbejde.
Hvis man er på udkig efter et arbejde i Schweiz, anbefales det at læse stillingsopslag i de lokale aviser. Som i Danmark finder der en række forskellige internetportaler, hvor man kan søge efter jobs. Prøv at se på disse internetsider:
www.jobs.ch
www.jobsuchmaschine.ch
www.speed.ch
www.jobpilot.ch
www.jobup.ch
www.jobschout24.ch
www.jobwinner.ch
www.stellenmarkt.ch
www.stellefant.ch
www.alpha.ch
www.nzzexecutive.ch