Private Banking i Schweiz

Private Banking kaldes i folkemunde investeringsbanken for ”de rige”. Det skyldes, at for at starte et kundeforhold skal kundens investeringskapital være af en ikke uvæsentlig størrelse. Denne kapital kan variere fra bank til bank. I de klassiske schweiziske banker kræves en startkapital på CHF 1-2 mio. Den kan enten være i kontanter eller i værdipapirer.

Hvad er Private Banking?
Private Banking består i eksklusiv og skræddersyet investeringsrådgivning, der alene tilbydes en bestemt kundegruppe (som regel formuende kunder). Det vil sige en rådgivning, der tager udgangspunkt i kunden og dennes ønsker til fremtiden. Private Banking-bankerne tilbyder ikke lønkonti, budgetkonti, kassekredit eller erhvervskonti. Produktsortimentet er smalt, men højt specialiseret indenfor formueforvaltning og afkastoptimering.

Stort afkast af investeringen
De fleste personer, der påtænker at flytte eller er flyttet til udlandet, benytter sig i forvejen af Private Banking til at hjælpe med at investere. Det er dog ikke uvæsentligt at have en bank nummer to til at pleje ens investeringer. Her anvendes ofte Schweiz, idet landet har mange års investeringserfaring, politisk stabilitet og en stærk valuta.

Skandinavisk bank i Schweiz
Hos skandinavere har det i mange år været normalt at anvende Private Banking-banker i enten Luxemborg eller Schweiz. Mange af disse banker har skandinavisktalende personale. Det gælder også i Schweiz, hvor den skandinaviske bank Nordea er repræsenteret med en fuld schweizisk banklicens på lige fod med alle andre banker i landet. I denne bank er det muligt at starte et kundeforhold fra CHF 1-200.000. For ganske få år siden var antallet af banker i Schweiz i nærheden af 600. I dag findes der kun 275 ifølge Swiss Banking. De 275 banker er:

  • 2 storbanker
  • 24 kantonalbanker
  • 118 udenlandske banker
  • 1 Raiffeisen-gruppe
  • 60 øvrige banker – herunder 47 specialiseret i formueforvaltning
  • 63 regionalbanker og sparekasser
  • 7 privatbanker

Nummerkonto i Schweiz
I mange schweiziske banker er det normalt at oprette konti under et nummer og ikke et navn. Det er således et pseudonym for at beskytte indehaverens privatsfære. I Schweiz værnes der stærkt om anonymiteten – en tankegang der for danskere kan være fjern. Danskerne er vant til bankernes automatiske informationsudveksling med for eksempel skattemyndighederne 31. december hvert år.

Har du spørgsmål eller ønsker du rådgivning er du naturligvis altid velkommen til at kontakte os!